tiistai 24. marraskuuta 2015

Päivä 29

Eilen saimme isännöidä vieraita Englannista: David ja Ollie collectionHQ:sta lensivät Jyväskylään esittelemään ohjelmaa kirjastomme cHQ-vastaaville ja vastaamaan lukuisiin esiin nousseisiin kysymyksiin. Lisäksi David veti ylläpito-osion käyttöönottokoulutuksesta, mikä jatkuu muilta osin joulukuussa. Päivä oli pitkä mutta erittäin antoisa, ja useimpiin kysymyksiin ja ongelmakohtiin löysimme yhdessä ratkaisun. Oli myös ilo tavata ja tutustua yhteistyökumppaneihin ihan kasvokkain; jatkossa on mielekkäämpää kommunikoida kun tietää, minkälaiset persoonat nimien taakse kätkeytyvät.

Yksi merkittävimmistä vaadituista muutoksista koskee varastoaineiston näkyvyyttä cHQ:ssa: tällä hetkellä varastoaineiston mukanaolo aiheuttaa valtavasti hälyä etenkin "kuolleiden niteiden" hakemisessa kokoelmista. Ollie pystyy kuitenkin muuttamaan tietokantaamme siten, että varastoaineisto saadaan rajattua tarvittaessa pois tuloksista, jolloin avokokoelmamme todellinen tilanne niteiden kiertävyyden suhteen saadaan näkyviin. Aineistonpoistourakka tulee silti olemaan suuri ja se pitää tehdä ennen kuin ohjelman muita toimintoja voidaan alkaa tehokkaasti käyttämään. David kertoi eräästä asiakaskirjastostaan Iso-Britanniassa, missä kokoelma oli niin heikossa kunnossa että kokoelman tervehdyttämistä aineistonpoiston avulla tehtiin kaksi vuotta! Toivottavasti meillä puhutaan pikemminkin kuukausista.. Tässä yhteydessä pitää toki muistaa se, että cHQ:n oletusarvot eivät todennäköisesti vastaa meidän tarpeitamme sellaisenaan, vaan yhdessä ohjausryhmän kanssa lyömme viisaat päämme yhteen ja pähkäilemme meille optimaalisemmat arvot.

Tänään tein pistokokeita pääkirjaston kokoelmaan selvittääkseni, kuinka iso osa cHQ:n listaamista "kuolleista niteistä" on todellisuudessa kadonneita ja kuinka iso osa löytyy hyllystä. Kaunokirjallisuuden puolelta havainto vahvisti omaa oletustani siitä, että suurin osa kuolleista niteistä löytyisi hyllystä, kun taas tietokirjallisuuden puolelta havainto oli päinvastainen (2/3 otannasta ei löytynyt hyllystä eli olivat luultavasti kadonneet). Laajempia johtopäätöksiä ei näin ohuella otannalla voi vetää, mutta kiinnostava havainto yhtä kaikki.. Jatketaan testaamisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti