tiistai 10. marraskuuta 2015

Päivä 19

Eipä ole  tietokantamme valmistunut vieläkään, varmaan tulee hyvä kun näin pitkään valmistelevat. Sitä odotellessa cHQ:n webinaariosio on tullut varsin tutuksi - varsinaista kielikylpyä, sano! Onneksi nuo ovat olleet erinomaisen hyvin toteutettuja. Sen verran olemme saaneet sovituksi, että cHQ:n puolesta David ja Ollie tulevat tänne Jyväskylään toteuttamaan käyttöönottokoulutuksen peräti kahteen otteeseen loppuvuoden aikana. Skotlannin reissu jää siis toiseen kertaan, synkkää ja märkää sielläkin varmaan olisi ollut joten eipä haittaa.

Ohjausryhmä saatiin vihdoin kasaan ja koolle: ryhmään saatiin rautaista osaamista niin luetteloinnin kuin kokoelmatyön osalta Helin, Sirpan ja Jarmon muodossa. Aloituspalaverissa kerroin siitä, mitä olen tähän saakka ohjelmasta irti saanut. Saman voin tiivistää tähänkin: Minulla on yhä erittäin optimistinen kuva cHQ:sta ja sen tarjoamista apukeinoista kokoelmanhallintatyöhön. Ohjelmassa on varsin monipuolisesti eri toimintoja, joita voi hyödyntää niin aineiston kellutuksessa, poistossa kuin uuden aineiston valinnassakin. Poistettavan aineiston määrä tulee varmasti lisääntymään alkuvaiheessa entisestään mikä saattaa aiheuttaa stressiä joillekin, mutta kunhan kokoelma on saatu parempaan kuosiin, tasoittuu työmäärä varmasti. Ja tavoitteenahan on nimenomaan kokoelmatyöhön käytettävän ajan ja vaivan väheneminen cHQ:n avulla.

Webinaariesityksissä käytetyistä esimerkeistä on noussut esiin muutama ajatuksia herättävä seikka. Esimerkkikirjastot ja -kokoelmat ovat amerikkalaisia, joten ne heijastavat sikäläistä kirjastolaitosta luultavasti varsin todenmukaisesti. cHQ:n oletusasetuksissa dead item ("kuollut", ei enää kiertävä nide) on nide, joka ei ole kiertänyt puoleen vuoteen. Toisaalla hankinnan tukena toimivassa "Popular Author Summary" -osiossa määritellään, että suosituimpien kirjailijoiden teoksia tulisi olla koko ajan hyllyssä vähintään 20% joka yksikössä, jotteivät asiakkaat joutuisi lähtemään kirjastosta tyhjin käsin. Äkkiseltään nämä molemmat kuulostavat meidän kirjastoarkeemme varsin kovilta lukemilta. Ilmeisesti amerikkalaisessa yleisessä kirjastossa hyllyt täyttyvät hittikirjailijoiden niteistä kokoelman laajuuden ollessa toissijaista? Toki näitä oletusasetuksia saamme itse muuttaa parhaaksi katsomamme tavalla, mutta tässä yhteydessä olen havahtunut jälleen pohtimaan kokoelman optimaalista koostumusta ja sitä, mitä asiakkaamme haluavat hyllyistämme oikeasti löytää..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti