tiistai 17. marraskuuta 2015

Päivä 24

Ilouutinen tervehti sähköpostissa uuden työviikon alkajaisiksi: "collectionHQ is Now Live for Jyväskylä City Library!"

Olo oli melkein kuin jouluaattona, kun tärisevin käsin kirjauduin sisään ohjelmaan. Muutama minuutti piti miettiä, mitä tekisin aivan ensimmäisenä - olihan kuitenkin kyse historiallisesta hetkestä. Päätin lopulta tarkastaa oman kotikirjastoni pieteetillä vaalitun musiikki-cd -kokoelman tilan, ja suureksi ilokseni ohjelma ilmoitti ainoastaan yhden levyn vaativan tarkempaa syyniä (tämäkin on paikallisen bändin julkaisu, jonka kuuluminen kokoelmaan ei perustu kysyntään). Tämähän ei toki tullut varsinaisena yllätyksenä minulle..

Ensiraapaisun perusteella kaikki näyttäisi olevan päällisin puolin kunnossa, toki joitain epäselviä kohtia on esiin noussut ja varmasti viikon aikana tulee lisää ihmettelemisen aihetta. Eihän minkään järjestelmän käyttöönotto kommervenkeittä voi sujua. 

Ollie ja David tulevat Jyväskylään ensi viikon maanantaina 23.11. pitämään ainutlaatuisen Pre Go-Live koulutuksen joulukuussa järjestettävän Go-Live -käyttöönottokoulutuksen tueksi. Tällaista ei kuulemma ole ollut tapana järjestää, mutta koska olemme heidän ensimmäinen asiakkaansa Pohjoismaissa, he haluavat varmistaa kaiken sujuvan alusta asti hyvin. Mikäpäs siinä, tervetuloa vaan! "Esikoulutuksen" on tarkoitus olla vapaamuotoinen tutustuminen ohjelmaan varsinaisen käyttöönottokoulutuksen ollessa systemaattisempi ja rutiininomaisempi.

Olemme projektipäällikkö-Juhan kanssa pähkäilleet koulutettavien määrää ja tulevaa cHQ:n käyttäjähierarkiaa. On varsin hankala ennakoida, minkä verran ohjelma tulee vaatimaan pääkäyttäjätason toimintaa etenkin alkuvaiheessa. Esimiesten nimeämiä peruskäyttäjiä tarvitaan joka yksikköön ja käyttäjälisenssejä ollaankin tilattu sen mukaisesti. Ajatus on, että englanninkieliseen käyttöönottokoulutukseen osallistuu mahdollisimman moni yksikkötason käyttäjä ohjausryhmän jäsenten ja pääkäyttäjien lisäksi, mutta varsinaiset suomenkieliset koulutukset järjestetään joka tapauksessa alkuvuodesta kaikille tuleville cHQ-käyttäjille. Vieraskielisyys voi olla todellinen kynnyskysymys monille etenkin uuden asian oppimisessa.

Tähän saakka koko projekti ja collectionHQ on varmaankin pysynyt turhan salassa henkilökunnalta ja moni pääkirjastollakin lienee ihmetellyt, mitä se Antti täällä oikeastaan haahuilee.. Toki moni on käynyt ovella kurkkimassa ja kyselemässä, mikä on tuntunut ihan mukavalta! Ennen kuin ohjelma oltiin saatu käyttökuntoon, ei siinä juurikaan esiteltävää ollut. Nyt tilanne muuttuu: Minua on pyydetty esittelemään cHQ:ta pintapuolisesti joulukuun alun maakuntakirjastokokouksessa (johan tässä onkin ollut Powerpointia ikävä!). Lisäksi järjestämme pääkirjastolla pari vapaamuotoista esittelytilaisuutta henkilökunnalle teemalla "Sumpit cHQ:n seurassa", kutsuttaessa voin käydä kahvittelemassa myös lähikirjastoissa. Myös muualta Suomesta on otettu yhteyttä johtoon ja kyselty projektista ja cHQ:sta, joten voipi olla että vuodenvaihteen jälkeen on kysyntää kauempaakin (ei kuitenkaan Skotlannista).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti