maanantai 21. joulukuuta 2015

Päivä 48

Pyörät ovat nytkähtäneet kunnolla liikkeelle: Davidin vetämä käyttöönottokoulutus on onnellisesti takanapäin ja aamukahveja collectionHQ:n seurassa on nautittu kahteen otteeseen viime viikon aikana. Tammikuisiin koulutuksiin on ilmoittauduttu takavuosien Hullujen päivien avaukseen verrattavissa olevalla kiihkolla: näyttää vahvasti siltä, että suunnitellut kolme koulutusta eivät riitä alkuunkaan ja neljäs kerta on välttämätön. Koulutukset ovat samansisältöisiä, Davidin käyttöönottokoulutusta syventäviä, ja ne on suunnattu ensisijaisesti yksikköjen cHQ-käyttäjille. Jäljelle jääneet paikat täyttyivät kuitenkin nopeasti muista kiinnostuneista ja varasijoillekin on tunkua, joten mikäpäs siinä, kiva että kiinnostaa!

Davidin koulutuksiin osallistuneet ovat testailleet ohjelmaa omasta näkökulmastaan kiitettävästi. Juuri näin tämän pitääkin mennä, sillä en mitenkään ennätä testaamaan itsekseni kaikkia kokoelmia eri yksikköjen kannalta. Esiin on noussut muutama kummallisuus, joista olemme raportoineet Ollielle cHQ:n tekniseen tukeen. Aiempiin kehitysehdotuksiimme on vastattu positiivisesti ja muutoksia on tehty toiveidemme mukaisesti, mutta kaikki ei tietenkään mene kerrasta täysin kohdalleen. Esimerkiksi kielivalikko on nyt lisätty, mutta pyytämäämme oletuskieltä (suomi) ei ole asetettu, joten joudumme skrollaamaan pudotusvalikossa aika pitkälle alas suomen kielen löytääksemme.

Ylläpidon puolella voin tehdä aika paljon muutoksia itse eli kaikesta ei tarvitse ottaa yhteyttä tukeen. Esimerkiksi eri tavoitearvot ("target") ja valikoista löytyvien väärin käännettyjen kielien muuttaminen (italialainen > italia) onnistuu itsenäisesti. Pitää kuitenkin muistaa, että muutokset päivittyvät vasta seuraavan kuukausipäivityksen yhteydessä ellen muista lähettää ohjelman kautta ylimääräistä päivityspyyntöä ("report regeneration").

Seuraavat viikot kuluvat pitkälti koulutusten suunnittelemisen parissa. Kovin paljon en ehdi paneutumaan parametreihin, vaan fokukseni on enemmän ohjelman käytettävyydessä ja eri toimenpiteiden aikataulutuksen ja keskinäisten suhteiden miettimisessä. Onneksi neljännestä kerroksesta löytyvät Lea ja Jarmo, jotka muiden kiireellisten työtehtäviensä lomassa ovat ennättäneet kiitettävästi uppoutua cHQ:n parametreihin ja ymmärtävät kirjastojärjestelmämme ja cHQ:n välisen suhteen paremmin kuin kukaan muu. Ilman heitä olisin kovin pulassa.

Toki myös David on tukena aina tarvittaessa joko sähköpostitse tai Skypen välityksellä. Hän onkin jo ehdottanut ensimmäisiä toimenpiteitä: 

1. Luo aikataulu (kaikille yhteinen)
2. Aloita kokoelman siivoamisurakka
3. Käynnistä aineiston kellutus niin pian kuin se on mahdollista aloittamalla kaunokirjallisuuden nuhjuisista niteistä (fyysisesti huonokuntoinen nide poistoon, muualta parempikuntoinen tilalle) 

Davidin mukaan Jyväskylän kokoelmassa on paljon kuolleita niteitä (ei lainassa vuoteen), mutta myös paljon nuhjuisia niteitä (vähintään 60 lainaa). Ensimmäinen ei toki ole hyvä asia, mutta jälkimmäinen kertoo hänen mukaansa kovasta kysynnästä, mikä on hyvä merkki. Kaikkein heikoin tilanne on sellaisella kirjastolla, jonka kokoelmassa on paljon kuolleita ja vähän nuhjuisia niteitä eli kysyntä on todella heikkoa - tällaiseen kirjastoon cHQ:ssa törmätessään David epäilee, ovatko kirjaston ovet ylipäänsä avoinna asiakkaille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti