torstai 15. lokakuuta 2015

päivä 1

Tänään se vihdoin alkoi: on ensimmäinen päiväni collectionHQ -projektityöntekijänä Jyväskylän kaupunginkirjastossa. En ole etukäteen perehtynyt ohjelmaan juurikaan, joten koko lailla puhtaalta pöydältä hyppään tähän projektiin. Myyntipuheiden ja cHQ:n sivuilta löytyvien tapaustutkimusten perusteella ohjelma vaikuttaa kyllä erittäin lupaavalta!

collectionHQ on skotlantilaisen Bridgeallin vuonna 2007 kehittämä kokoelmanhallintatyökalu yleisille kirjastoille, ja sitä käyttää jo yli 450 kirjastoa Iso-Britanniassa, Irlannissa, Yhdysvalloissa sekä Australiassa. Meidän kirjastomme tulee käsitykseni mukaan olemaan ensimmäinen cHQ-kirjasto angloamerikkalaisen maailman ulkopuolella. Taustalla on collectionHQ:n ja kirjastojärjestelmämme toimittajan Axiellin yhteistyösopimus, mikä mahdollistaa kirjastojärjestelmän ja kokoelmatyökalun (toivottavasti) jouhevan yhteiskäytön.

Päätös ohjelman hankkimisesta tehtiin aiemmin tänä vuonna markkinoilla olevien eri vaihtoehtojen vertailun jälkeen. Tarve tällaiselle apuohjelmalle on selvästi olemassa, sillä Jyväskylässä käytössä oleva nk. ”kelluva kokoelma” yhdistettynä kokoelman jatkuvaan kasvuun ja toisaalta hyllymetrien jatkuvaan vähenemiseen aiheuttaa paljon päänvaivaa ja vie suhteettoman paljon työaikaa kirjastoarjessa. Työkalusta toivomme saavamme apua aineistonsiirron lisäksi aineiston poistamiseen sekä mahdollisesti myös aineistonhankintaan.

Käytännössä projekti on startannut jo viikkoja sitten: meille lähetettiin täytettäväksi kattavat lomakkeet, joihin luettelointiosaajamme Lea ja Jarmo ovat huhkineet parametrit ja tunnisteet kohdilleen. Jonkin verran työtä on aiheuttanut myös termien kääntäminen suomesta englanniksi sivun rakentamista varten. Itse ohjelmahan on käyttöliittymältään englanninkielinen. Lomakkeet on palautettu lokakuun alussa ja Axiellkin on omat hommansa hoitanut, joten pallo on siirtynyt nyt takaisin cHQ:lle. Ennen kuin Jyväskylän tietokanta valmistuu, varsinainen ohjelma on meille ”tyhjä” eli rakenne ja valikot löytyvät mutta sisältöä ei ole. Valmistumisaikataulusta ei ole tässä vaiheessa tarkempaa tietoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti